Gebruik de poetspiramide bij je thuis en ga de strijd aan met virussen en bacteriën!

Hoe kan je thuis voorkomen dat bepaalde ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën zich verder verspreiden en de rest van je familie veilig en gezond blijft?

Microscopisch kleine virussen en bacteriën worden eigenlijk continu in je huis gebracht. Via transmissie door andere mensen, je huisdieren, de lucht of zelfs door besmet voedsel.

Bepaalde plaatsen en oppervlakken in je huis zijn echter risicogebieden waar virussen en bacteriën veelvuldig kunnen voorkomen. Deze oppervlakken zoals de gootstenen, de toiletten, het bad, betegelde oppervlakken, gebruikt schoonmaakmateriaal, poetsdoekjes, washandjes,… vormen mogelijk een broeihaard van ziektekiemen en hebben dus je extra aandacht nodig tijdens het poetsen.

Hoe de transmissie van een besmetting in je huis gebeurt kan je met onderstaand infectieschema volgen:

Infectieketen

Door het nemen van de juiste hygiënemaatregelen kan deze infectieketen doorbroken worden.

Kritische punten zoals vuile, ongewassen handen, niet goed schoongemaakte oppervlakken, toiletten, pompstenen, gebruikte poetsdoeken, washandjes … vormen een hoog risico op overdracht en verdienen extra aandacht bij je dagelijkse schoonmaak routine. Hierdoor kan de besmettingscirkel doorbroken worden.

Je schoonmaakprioriteiten verlopen best volgens deze piramide (hoe hoger, hoe belangrijker):

De poetspiramide

De sleutel tot het doorbreken van de infectieketen is het toepassen van strenge hygiëneprocedures op de prioritaire oppervlakken (bijv. de handen, hand en voedselcontactoppervlakken, schoonmaakmateriaal,…)

Ontsmetting van deze kritieke oppervlakken kan gedaan worden door middel van een grondige reiniging met zeep of met wasmiddelen, het liefst steeds gecombineerd met het gebruik van warm water.

Zeep of wasmiddel helpen schadelijke organismen van het oppervlak los te maken. Het spoelproces achteraf gaat bijna alle ziektekiemen van het oppervlak verwijderen. Hierdoor blijft je huis steeds hygiënisch schoon en virusvrij!

In sommige gevallen is 'spoelen' met water echter geen optie. In deze situaties is het raadzaam om een ​​chemisch desinfectiemiddel te gebruiken dat schadelijke organismen doodt of inactiveert. Waterloze handdesinfectiemiddelen (de zogenaamde handgels) worden ook aanbevolen voor situaties wanneer de toegang tot zeep en water voor het wassen van de handen beperkt is.

Stay Clean, Stay Healthy, Stay Safe, Stay Home!

terug naar vorige pagina