Wassen met sterk water geeft zwakke resultaten

Is uw koffiezetmachine weer verstopt? Heeft u nog steeds vlekken op pas gewassen kledij? Ondanks dat u de juiste wasinstructies nauwgezet heeft opgevolgd? De verklaring van deze ongemakken kan liggen aan de hardheid van uw water.

De hardheid van het water is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium en calcuimcarbonaat in het water. Deze natuurlijke stoffen zijn essentieel voor onze gezondheid. Bovendien zorgen ze ervoor dat de waterleidingen beschermd blijven omdat ze een dun, natuurlijk protectielaagje kalk in de waterbuizen leggen. Desondanks veroorzaken deze biologische stoffen ook hinderlijke kalkafzetting op uw huishoudtoestellen. De hoeveelheid zeep die u dient te gebruiken om efficiënt en vlekkenloos te kunnen wassen is dan ook sterk afhankelijk van de portie magnesium en calciumcarbonaat in uw water.

De hardheid wordt in Nederland uitgedrukt in Duitse Graden (°D). In België gebruikt men in het algemeen de Franse Graden (°F). Om de hardheid van uw water te typeren gebruiken waterleidingsbedrijven volgende tabel:

De waterhardheid is vooral afhankelijk van de oorsprong van het leidingwater en verschilt danig van streek tot streek. Voor Nederland kunt u een compleet overzicht terugvinden via deze link: https://www.waterhardheid.nl/lijst-waterhardheden-in-nederland. In Belgie is de waterhardheid sterk afhankelijk van het waterleidingsbedrijf. Vraag aan het nutsbedrijf dat in uw gemeente water levert wat uw exacte waterhardheid is: https://www.aquaflanders.be/wie-is-mijn-drinkwaterbedrijf. aspx

Hard water is gezonder water en is minder corrosief voor de waterleidingen. Maar te hard H2O (boven 30°F of 17°D) kan bij een watertemperatuur boven de 60 °C in het huishouden vervelende problemen opleveren omwille van kalkaanslag:

  • Te hard drinkwater zorgt voor meer kalkafzetting in een aantal huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten, vaatwassers, wasmachines, verwarmingsapparaten, strijkijzers, boilers... Dit leidt tot verlies van energierenedement met hogere energiekosten tot gevolg plus een hogere slijtage van deze huishoudapparaten.
  • Voor wasmiddelen geldt: hoe harder het water, des te meer zeep moet worden toegevoegd om een efficiënt resultaat met uw was- of vaatwasmachine te bekomen. Wassen met hard water vereist meer zeep, en dus meer kosten . Bovendien worden niet-synthetische textielvezels zoals wol, katoen,etc stug en ruw bij gebruik van hard water omdat de kalkneerslag in de textielvezel terechtkomt. Vandaar dat er op elk wasmiddel steeds doseringsinstructies staan in relatie tot de waterhardheid.

Er is echter goed nieuws! U kan zelf een aantal simpele maatregelen treffen tegen te hard leidingwater:

  • Bij een wasprogramma boven de 55°C is het mogelijk uw wasmachine en kledij te beschermen tegen kalkaanslag door steeds een kalkwerend product bij uw wasmiddel te voegen.
  • Wanneer u alles-in-één tabletten gebruikt voor de vaatwas, heeft u in principe geen extra middelen meer nodig. Toch blijkt het resultaat dan niet altijd even toereikend. Als uw leidingwater te hard is en u met veel kalkaanslag zit dan is extra regeneratiezout aangewezen. Is het resultaat nog steeds niet naar wens, dan kan u de dosering zout steeds verhogen.
  • Voor uw strijkijzer raden wij aan altijd gedemineraliseerd water te gebruiken.
  • Leg de onderdelen van kranen, douchekoppen af en toe in een azijnoplossing om ze te ontkalken.
  • Problemen met verstopte koffiezetmachines kunt u gemakkelijk vermijden door de ontkalkingsinstructies van de fabrikant op te volgen.
  • U krijgt minder aanslag wanneer u na gebruik van warm water onmiddellijk naspoelt met koud water.
  • Om ketelaanslag te vermijden in uw boiler raden wij u aan het water af te stellen tussen 55 en 60°C. Deze temperatuur is ruim voldoende voor huishoudelijk gebruik.
  • Heeft u een gasgeiser? Probeer dan de watertappunten zo dicht mogelijk bij het toestel te houden. Wanneer de afstand namelijk te groot is, blijft er in de leidingen steeds een hoeveelheid warm water achter die kalksteen genereert.
terug naar vorige pagina