Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dat is waarom we zo van yoga houden. Hier zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen, volgens wetenschappers van het "international scientific forum on home hygiene" worden verschillende infecties overgedragen via die gemeenschappelijke yoga matjes in de gym.

Tijdens onze yogasessies verliezen we immers huidschilfertjes, deze kunnen microben bevatten en zich aan uw matje vasthechten. Als de matten niet grondig worden gereinigd na gebruik en niet op een droge, hygiënische plaats worden opgeborgen kunnen bacteriën worden overgedragen die leiden tot allerlei nare ongemakken.

Het is vooral opletten geblazen voor volgende besmettingen:

1) zwemmerseczeem of voetschimmel: deze schimmelinfectie waar ongeveer 10% van de bevolking last van heeft is erg besmettelijk op plaatsen waar veel vochtige blote voeten samenkomen. Behandeling is makkelijk wanneer het zich enkel op de huid manifesteert. Wanneer het zich echter onder de teennagels hecht kan volledige genezing maanden aanslepen, het kan tot wel vier maanden duren vooraleer er zich een nieuwe gezonde teennagel heeft gevormd.

2) Stafylokokken bacterie: Hoewel deze bacterie een aantal ernstige infecties (zoals huidinfecties, toxischeshocksyndroom, hartinfecties,...) kan veroorzaken, draagt een aanzienlijk percentage van de gezonde mensen deze bacterie op de huid zonder er erg in te hebben. De bacterie gedijt voornamelijk in vochtige, warme omgevingen. Yoga studio’s vormen dus de ideale habitat voor deze bacteriekolonies. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat de bacterie wordt overgedragen via het gemeenschappelijk gebruikte yoga matje, is besmetting tijdens een yogasessie wel mogelijk door direct huidcontact met anderen, het gezamenlijk gebruiken van een handdoek,….

3) Wratten: Wratten worden veroorzaakt door virussen uit de familie van de humaan papillomavirus (HPV). Over het algemeen zijn wratten eerder hinderlijk dan schadelijk in zeer extreme gevallen kunnen ze echter leiden tot de vorming van huidkankers. HPV wordt voornamelijk overgedragen door direct huidcontact, maar ook op vochtige of in zweet gedrenkte oppervlakken kan het virus makkelijk overleven. Het virus hecht zich hierdoor makkelijk vast aan de voetzolen. Een slecht uitgewassen yogamatje vormt de ideale voedingsbodem voor de verspreiding van het virus.

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom gebruik je best steeds een persoonlijk yogamatje, indien dit niet mogelijk is kunnen een aantal simpele regels helpen:

– Draag altijd yogasokken om uw voeten te beschermen.

– Hydrateer uw voeten en handen voldoende; Infecties en virussen komen het lichaam binnen via kleine scheurtjes in de huid. Een droge huid is kwetsbaarder.

– Vraag uw yogastudio hoe de gemeenschappelijke matjes gereinigd worden. Een grondige reiniging met een bleekwater houdend of speciaal hygiënisch product is aan te raden. De matjes dienen daarenboven ook steeds volledig opgedroogd te zijn alvorens ze worden opgeborgen op een droge plaats.

– Was steeds uw handen bij het verlaten van de gym, of wanneer u snackt tijdens of vlak na uw yogasessie.

terug naar vorige pagina