8 simpele maatregelen voor een gezonde baby

Baby's, peuters en kleuters jonger dan vijf jaar lopen meer risico op infecties omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Een propere omgeving waar aandacht wordt geschonken aan een goede hygiëne is daarom zeer belangrijk, vooral tijdens de eerste maanden van hun leven.

Hoewel het goed is om steeds waakzaam te zijn en te blijven over de hygiënische omstandigheden waarin uw baby opgroeit. Moet u ook weer niet te geobsedeerd zijn om een volledig steriele omgeving te creëren. Baby's worden immers onvermijdelijk blootgesteld aan een heel scala van micro-organismen, naast ziektekiemen bevatten deze ook niet schadelijke organismen die essentieel zijn voor de opbouw van hun immuunsysteem.

Hoe worden baby’s ziek?

– Diarree/Buikkrampen: Baby's krijgen diarree door schadelijke bacteriën in te slikken. Dit is mogelijk door besmet voedsel of drank of als ze vingers in hun mondje steken die besmet zijn met bepaalde ziektekiemen.

– Loopneuzen, verkoudheid en griep: Baby's kunnen luchtweginfecties ontwikkelen als ze bepaalde schadelijke organismen (meestal virussen) in ademen. Deze organismen veroorzaken infecties door in het weefsels van de neus of de longen binnen te dringen. Een verkoudheid kan ook optreden doordat ze besmette vingertjes in hun oogjes of neusje wrijven.

– Huidinfecties worden veroorzaakt doordat er ziektekiemen in snijwonden of schaafwonden terecht komen. Huiduitslag of luieruitslag is ook vatbaarder voor infecties.

– Ooginfecties: Baby's zijn bijzonder gevoelig voor ooginfecties. Deze kunnen worden veroorzaakt door in de ogen van de baby te wrijven met besmette handen of door een vuil washandje te gebruiken.

Welke zijn de 8 beste hygiënemaatregelen voor uw baby?

1. Handen wassen

Handen worden soms wel eens de "snelwegen" voor de verspreiding van ziektekiemen genoemd. Was daarom steeds goed uw handen:

• na een toiletbezoek

• na contact met huisdieren

• na contact met rauw vlees

• wanneer u thuiskomt van uw werk, winkelen etc.

• voordat u voedsel voor uw baby klaarmaakt

• voordat u uw baby vast neemt

Om de andere gezinsleden te beschermen - was ook steeds uw handen:

• na het veranderen van de luier van een baby

• na het gebruiken van doekjes om de neus, ogen, onderkant enz. van de baby af te vegen.

Met een baby in huis is het niet altijd makkelijk om voldoende tijd te maken om steeds uw handen grondig te wassen. Een goede handhygiëne is echter de belangrijkste hygiënemaatregel die u kan treffen!

De meest hygiënische procedure om uw handen te wassen gaat als volgt:

• Zorg voor voldoende vloeibare zeep, warm stromend water, een schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes en een pedaalemmer met voetbediening als voorbereiding.

• Was uw handen steeds onder warm stromend water.

• Breng zeep aan.

• Wrijf de zeep uit over de handen gedurende 15-30 seconden, speciale aandacht moet worden besteed aan de vingertoppen, duimen en de ruimte tussen de vingers.

• Achteraf goed afspoelen en goed afdrogen.

In situaties waar u geen zeep of stromend water ter beschikking heeft, mag een handgel op basis van alcohol worden gebruikt:

• Breng de gel in de palm van één hand aan.

• Handen in elkaar wrijven.

• Wrijf de gel uit over alle oppervlakken van uw handen en vingers tot de handen volledig droog zijn.

Enkele tips:

Zet steeds een flesje handgel op basis van alcohol gereed in de kinderkamer. Soms is het onmogelijk uw baby onbewaakt achter te laten voor uw handen te wassen in de badkamer.

Bij een pasgeboren baby is het soms nodig om uw handen vele malen per dag te wassen. Gebruik daarom een vochtinbrengende zeep, of een handgel met een verzachtende component, dit zal voorkomen dat uw huid uitdroogt en barst.

2. Uw Baby voeden

Als het mogelijk is geeft u de baby de eerste paar maanden best enkel moedermelk. Moedermelk bevat antistoffen die de baby beschermen tegen infecties tijdens de eerste levensmaanden wanneer het zijn eigen immuunsysteem nog moet ontwikkelen.

Wanneer de baby klaar is voor geprepareerd voedsel is het belangrijk om zo veel mogelijk verse, kant en klare maaltijden te voorzien. Als voedsel gedurende langere tijd op kamertemperatuur wordt bewaard, kunnen er ziektekiemen in het voedsel ontwikkelen. Bewaar daarom vooraf geprepareerde maaltijden niet op kamertemperatuur en ook niet langer dan 8 uur in de koelkast. Leidingwater dat wordt gebruikt als drinken of om de babyvoeding te bereiden, moet minstens 5 minuten worden gekookt. Overgebleven voedselrestjes na de maaltijd moeten ook steeds weg gegooid worden.

Als u voedsel of drank voor de baby bereidt moet u strenge hygiënemaatregelen in acht nemen, om het risico op buikinfecties voor de baby te verminderen:

• Was steeds uw handen voordat u babyvoeding bereidt of uw baby eten gaat geven.

• Reinig en steriliseer steeds alle voedingsinstrumenten (papflesjes, spenen, borstpompen, lepels, kommetjes, bijtringen etc.).

Steriliseren kan volgens verschillende methodes (koken, stomen, chloortabletten of door de microgolfoven). Volg onderstaande procedure:

1. Vooreerst:

• Reinig grondig met warm water, een handafwasmiddel en een flessenborstel.

• Gebruik de flessenborstel om restanten van melk in de papfles te verwijderen en zorg ervoor dat de spenen steeds degelijk schoongemaakt zijn door beide zijden van het speen te wassen en vervolgens water door het gat te laten lopen.

2. Maak vervolgens gebruik van één van de onderstaande sterilisatiemethodes:

a) Koken: Dit is de traditionele manier om flessen te steriliseren. Vul een diepe steelpan, die u enkel gebruikt om te steriliseren, met water en dompel de flessen er volledig in onder. Laat het water minstens minuten koken. Voeg er de laatste 3 minuten de spenen aan toe. U mag een eetlepel azijn bij het water voegen om kalkaanslag op de flessen te voorkomen. Giet het kookwater af alvorens het materiaal uit de kookpot te halen.

b) Stomen: Gebruik een elektrisch toestel of een toestel geschikt voor de microgolfoven. Zet de flessen in het mandvormig toestel. Speentjes horen in de houder. Voeg een beetje water toe. Stoom 10 tot 15 minuten met afgesloten deksel. Volg steeds de instructies die bij het toestel aanwezig zijn.

c) Chloortabletten: Dit is een praktische oplossing als u niet direct in de nabijheid bent van een kookvuur of een microgolfoven, bijvoorbeeld wanneer u op reis bent. Lees steeds de bijsluiter alvorens het chloorproduct te gebruiken. Los het tablet op in (leiding)water. Voor de dosering, lees de gebruiksaanwijzing (Meestal is dit één chloortablet voor zes liter handwarm water. Hierbij wordt uitgegaan van tabletten met 1,5 gram actief chloor per tablet. Er zijn ook tabletten in de handel met 1,0 gram actief chloor per tablet, in dat geval moet er één tablet opgelost worden in vier liter water). Dompel de flessen en spenen 5 minuten onder in de oplossing. Zorg ervoor dat alles ondergedompeld blijft. Was uw handen zorgvuldig alvorens de flessen en spenen uit de oplossing te halen. Spoel ze na met zuiver water en leg ze omgekeerd te drogen op een propere doek. Gooi de chlooroplossing na gebruik weg.

d) Microgolfoven: Dit is enkel mogelijk als de voorwerpen die gesteriliseerd moeten worden geen metalen componenten bevatten. Steriliseer de flessen in een steriliseerapparaat dat specifiek geschikt is voor het gebruik in de microgolfoven. Of breng de flessen aan de kook in een niet-metalen pot met water. Er bestaan ook steriliseerzakken voor de microgolfoven. Deze zijn handig om alle onderdelen van de kolf, zoals bv. sluitringen, borstschilden, slangen, ... te steriliseren. Handig voor thuis, maar ook bv. voor op vakantie.

Zorg dat de te steriliseren voorwerpen steeds volledig ondergedompeld zijn en controleer altijd dat er geen luchtbellen aanwezig zijn tijdens het sterilisatieproces. Van zodra plastic gescheurd is, is het ook moeilijker te steriliseren. Gooi daarom beschadigde of versleten flessen en spenen steeds weg.

3. Na het steriliseren:

Na het steriliseren laat u de flessen omgekeerd afkoelen en drogen op een propere doek, vul ze zo snel mogelijk weer met babyvoeding zodat ze in tussentijd niet gecontamineerd kunnen worden.

Extra tips als u borstvoeding geeft:

• Was uw handen voordat u borstvoeding gaat geven.

• Afgekolfde moedermelk kan worden bewaard in een afgesloten gesteriliseerde fles gedurende maximaal 24 uur in de koelkast. Zet de afgekolfde melk uit de buurt van onbewerkt voedsel in de koelkast.

3. Het verversen van de luier

De uitwerpselen van uw baby kunnen een bron van ziektekiemen vormen voor de andere gezinsleden, zeker wanneer uw baby diarree heeft.

Let daarom steeds goed op bij het verversen van uw baby en neem deze voorzorgsmaatregelen:

• Vervang geen luiers in de keuken of in de eetruimte.

• Veeg altijd van voren naar achteren wanneer u de onderkant van de baby schoonmaakt.

• Steek wegwerpluiers in een plastic zak (of luierzak) en werp ze in de vuilnisbak (indien mogelijk) buiten.

• Bij herbruikbare/uitwasbare luiers dient u de uitwerpselen zelf steeds via het toilet verwijderen (niet via de gootsteen!). Plaats de luier in een goed af te sluiten luieremmer met een desinfecterende / ontsmettende oplossing in. Was de luier op 60°C met een wasmiddel dat een bleekmiddel bevat (meestal een waspoeder). Droog de luier achteraf zo snel mogelijk.

• Reinig het aankleedkussen op 60°C met een wasmiddel dat een actief zuurstofbleekmiddel bevat (meestal een waspoeder). Of gebruik een desinfecterend ontsmettingsmiddel.

• Was uw handen grondig na het verwisselen van de luier van uw baby.

4. Hou de kinderkamer schoon

Contactoppervlakken (zoals de slaapmatras, het bedtextiel, het verversmatje, handdoeken, de vloer, …) zijn, naast slechtgewassen handen, ook een belangrijke weg waarlangs schadelijke organismes zich verspreiden. Reinig ze daarom steeds grondig.

Babykleding en het bedlinnen voor het kinderbedje moet steeds op hoge temperatuur worden gewassen:

• Bij voorkeur wassen op 60 ° C of hoger, liefst met een waspoeder of wasmiddel dat een actief zuurstofbleekmiddel (witmakers) bevat.

• Indien wassen op 60°C niet mogelijk is, mag u ook wassen op 40 ° C maar dan moet u wel steeds wassen met een waspoeder of wasmiddel met een actief zuurstofbleekmiddel ingrediënt (witmakers).

Deel geen handdoeken, tandenborstels en andere persoonlijke hygiëne-items van de baby met andere gezinsleden.

Ruim uitwerpselen, braaksel of andere lichaamsvloeistoffen zo snel mogelijk op. Verwijder eerst zoveel mogelijk van deze sappen met behulp van een (papieren) wegwerpdoekje, breng vervolgens een desinfecterend reinigingsmiddel aan op het vuile oppervlak en verwijder daarna met een verse doek of keukenrol het resterende vuil.

5. Slabbetjes, kwijlsjaaltjes, (vochtige) doekjes, washandjes, enz.

Doekjes moeten regelmatig gebruikt worden om de baby schoon en proper te houden. Let wel op dat u geen verontreinigd doekje gebruikt, propere oppervlakken kunnen hierdoor besmet worden en kunnen uw baby ziek maken. Probeer daarom rekening te houden met volgende maatregelen:

• Gebruik bij voorkeur wegwerpmaterialen.

• Gebruik poetsdoekjes éénmaal voor één welbepaalde taak.

• Werp gebruikte doekjes onmiddellijk weg in een goed af te sluiten zak. Laat ze niet rondslingeren zodat iemand anders ze kan oppakken. Handen kunnen immers makkelijk vervuild raken met ziektekiemen door vervuilde doekjes aan te raken.

• Bacteriën gedijen in vochtige omgevingen, laat daarom geen natte doekjes rondslingeren in huis. Probeer ze zo snel mogelijk goed uit te wassen en te drogen.

6. Babyspeelgoed

Speelgoed wordt vrij makkelijk besmet met ziektekiemen. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer het van kind op kind wordt doorgegeven of wanneer uw baby het speelgoedje in zijn mondje steekt. Neem daarom het schoonmaken het speelgoed van uw baby ook op in uw wekelijks to do lijstje:

• Zacht speelgoed (knuffels, teddybeer,...) wast u, volgens de instructies op het etiket, met een wasmachine.

• Hard speelgoed (duplo, blokken,…) kan u goed afschrobben met warm water, een borstel en een beetje afwasmiddel of door het 10 tot 20 minuten onder te dompelen in een milde bleekoplossing. Achteraf wel steeds grondig afspoelen met zuiver water en goed laten drogen. Soms is het ook mogelijk het speelgoed te reinigen door de vaatwasser of het wasmachine.

7. Het potje

Als u uw peuter aanmoedigt om het potje te gebruiken, dient u dit achteraf ook op de juiste wijze schoon te maken. De inhoud van het gedane zaakje moet in een toilet worden weggegooid (niet leegmaken in de gootsteen!), vervolgens moet het potje met water worden uitgespoeld, kap het spoelwater ook rechtstreeks in het toilet. Laat het potje drogen en bedek het om te voorkomen dat er vliegen worden aangetrokken.

8. Voorkom ooginfecties

Baby's zijn zeer gevoelig voor ooginfecties. Dergelijke infecties worden dikwijls veroorzaakt door Staphylococcus aureus bacterie die bij veel (60%) mensen voorkomt. Een goede handhygiëne is daarom zeer belangrijk om ooginfecties bij baby’s te voorkomen:

• Was altijd uw handen voordat u voor een baby zorgt.

• Gebruik watten gedompeld in gekookt water om de oogjes van uw baby voorzichtig proper te maken.

• Veeg het gezichtje van uw baby niet schoon met een gebruikte doek of een vuil washandje.

Als u let op bovenstaande simpele hygiënemaatregelen zullen uw baby/peuter en de andere gezinsleden er wel bij varen. Gebruik dit lijstje dus tijdens uw volgende schoonmaakbeurt en hou zowel uw familieleden als uzelf in optimale gezondheid!

Powered by StoryChief

terug naar vorige pagina