Play Clean, play safe! Speelgoed schoonmaken doe je zo

Je hebt het vast ook al gemerkt. Kleine kindjes steken tijdens het spelen makkelijk speelgoed in hun mondje. Dit speelgoed is soms niet proper want het komt in contact met allerlei vuile handjes en slingert rond op niet zo propere plekken. Is dit eigenlijk wel gezond?

Eerst en vooral, hoef je je niet al te ongerust te maken. De meeste bacteriën en virussen overleven immers niet lang op speelgoed. Toch kan het geen kwaad om tijdens je wekelijkse schoonmaakbeurt het speelgoed van je kinderen ook steeds op je schoonmaaklijstje te zetten.

Bacteriën, virussen en ziektekiemen hechten zich immers vrij makkelijk vast aan speelgoed. Sommige van deze bacteriën en virussen worden via lichaamsvocht (speeksel, braaksel,…) verspreid en zijn soms vele uren nadien nog levensvatbaar en besmettingsgevaarlijk. Potentieel gevaarlijke situaties ontstaan wanneer het speelgoed van kind tot kind wordt doorgegeven tijdens het spelen.

Elk type speelgoed heeft een andere behandeling nodig en moet op een verschillende manier worden aangepakt:

Hard speelgoed (Lego, Playmobile, Duplo,...):

– Reinig hard of plastic speelgoed door het grondig te wassen met afwasmiddel. Goed schrobben met een borstel in warm water met afwaszeep is dikwijls voldoende. Spoel achteraf goed af met zuiver water en veeg droog met alcoholdoekjes. Dit is vooral handig bij speelgoed met batterijen, zo kan je het speelgoed wassen zonder de batterijen er te moeten uithalen.

Of

– Dompel het speelgoed onder in een milde bleekoplossing (een beetje javel met water), laat het ongeveer 10 tot 20 minuten weken. Spoel het goed af met koud en zuiver water. En laat goed uitdrogen.

Of

– Doe het speelgoed in een dekbedovertrek of een kussensloop (met een knoop of haarelastiekje vastmaken) en steek deze in de wasmachine, was op hoge temperatuur (60°C)

Of

– Als je speelgoed hebt dat van hard plastic is en niet werkt op batterijen kan je het ook gewoon in de vaatwasser steken en wassen met een vaatwastablet.

Zacht speelgoed (knuffel, teddybeer, speelmat,...):

– Was zacht speelgoed in de wasmachine, maar controleer vooraf de reinigingsinstructies op het etiket. Gebruik geen wasverzachter, want het parfum kan een te sterke prikkel geven aan de allerkleinsten.

– Sommige knuffels zijn te delicaat om in je wasmachine te steken. Je kan deze wel in je diepvriezer te steken. Steek ze in een zakje en laat ze enkele uren in uw diepvriezer liggen, steek ze achteraf in de droogkast of laat ze drogen in de buitenlucht.

– Zacht speelgoed dat te vuil is moet worden weggegooid.

Houten speelgoed:

– Houten speelgoed kan je proper maken met een sodaoplossing in wat warm water. Sodakristallen worden ook veelvuldig in de voedingsindustrie gebuikt, het kan dus geen kwaad als uw peuter of baby restjes hiervan in haar of zijn mondje krijgt.

Poppen:

– Poppen mag je een gewone wasbeurt geven zoals je een baby een batje zou geven. Een washandje met wat zeep en lauw water geven een brandschoon resultaat.

Algemene hygiënetips:

Nog enkele algemene hygiënetips om rekening met de houden:

– Plasticine neemt makkelijk vuil op en moet dus regelmatig worden vervangen.

– Zandbakken (binnen en buiten) moeten steeds worden afgedekt om elke verontreiniging (bijvoorbeeld door passerende dieren) te voorkomen. Het zand moet ook regelmatig worden vervangen.

– Ballen moeten ook geregeld worden schoongemaakt, dit kan je doen met de tuinslang en een beetje afwasmiddel.

– Waterspeelgoed (watergeweertjes, waterbommen,..) moet aan het einde van de dag worden leeg gemaakt en op een schone en droge plaats worden bewaard.

– Gebruik geen chemische reinigingssprays, deze laten onvermijdelijk chemische resten achter die de kwetsbare luchtwegen van kindjes ernstig kunnen aantasten.

– Plaats op het einde van de dag geen vuil speelgoed bij proper speelgoed.

– Bewaar speelgoed steeds in een propere doos of kast die goed af te sluiten is.

Heb je nog andere tips? Laat het ons gerust even weten!

Play Clean, play safe!

terug naar vorige pagina