Beestjes in huis! Welke hygiënemaatregelen best nemen?

Dieren in huis kunnen een risico vormen voor de gezondheid van uw gezin. Door hun uitwerpselen, vacht, poten,.. zijn ze immers in staat allerlei ziekteverwekkers te verspreiden.

Onderstaande tabel geeft u een overzicht van de meest voorkomende bacteriën die men terug gevonden heeft bij dieren die in en rond uw huis leven:

Als men besmetting tussen mens en dier wil voorkomen is de belangrijkste hygiënetip steeds de handen grondig te wassen met zeep en warm water na elk contact met een dier.

Bij bepaalde dieren is daarenboven het besmettingsgevaar met salmonella groter. Daarom komen kinderen onder de 5 jaar best niet in contact met:

· puppy’s en kittens (jonger dan 6 maanden)

· kuikentjes en jonge eenden

· papegaaien

· amfibieën (kikker, pad, (water)salamander)

· reptielen (hagedissen, slangen, (water)schildpadden, iguana’s)

Toch hoeft u zich geen al te grote zorgen te maken over de schadelijke hygiëne-impact van huisdieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers ook aangetoond dat kinderen die samenleven met honden en/of katten zelfs beter beschermd zijn tegen bepaalde allergieën.

Het kan evenwel geen kwaad om hygiënemaatregelen te treffen als u huisdieren heeft. Uw hond of kat kan immers niet ziek lijken, maar toch drager zijn van bepaalde schadelijke microben. Neem daarom steeds onderstaande tips in acht:

· Als uw huisdier ziek wordt, vraag dan steeds advies aan een dierenarts.

· Zorg ervoor dat uw huisdier up-to-date blijft voor essentiële behandelingen zoals een wormen, teken en/of vlooienbehandeling.

· Bewaar dierenvoeding steeds apart van voedsel voor de mens

· Was steeds uw handen nadat u dierenvoeding, dierenspeelgoedjes, kattenbakken enz. hebt aangeraakt. Zeker als u daarna nog een maaltijd voor uw gezin gaat klaarmaken.

· Zorg ervoor dat uw huisdier steeds zijn eigen gereedschap heeft om zijn voedsel in klaar te maken en uit op te eten. Gebruiksvoorwerpen (blikopeners, eetbakken, drinkflessen, keukengerei,...) voor de voeding van uw huisdieren moeten steeds afzonderlijk gereinigd en opgeslagen worden.

· Huisdieren moeten zo veel mogelijk buiten gehouden worden uit de keuken of andere plaatsen in huis waar voedsel wordt bereid of opgeslagen.

· Maak dierenkooien en dierendekentjes elke week grondig proper.

· Kattenbakken moeten dagelijks worden schoongemaakt.

· Gebruik handschoenen of papieren servetten om dierlijke uitwerpselen op te ruimen.

· Dierlijke uitwerpselen mogen door het toilet worden gespoeld. Uitwerpselen in plastic

· zakjes en vuile kattenbakvulling moeten steeds in de vuilnisbak terechtkomen.

· De vloer waar uw huisdier op loopt moet regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd worden met een ontsmettingsmiddel

· Zandbakken moeten na het spelen steeds afgedekt worden om vervuiling door dieren te voorkomen.

· Zwangere vrouwen mogen onder geen beding in contact komen met vuile kattenbakvulling.

· Stofzuig en maak regelmatig uw woning schoon om alle honden of kattenharen te verwijderen, elektrostatische poetsdoekjes zijn hiervoor ideaal. Dierenharen op zetels of kleding verwijder je best met kledingrollers of een lintroller.

Als u deze simpele maatregelen in acht neemt zal uw huis er steeds netjes en proper bij staan. En het belangrijkste; uw gezin en huisdieren zullen blaken van gezondheid!

Powered by StoryChief

terug naar vorige pagina