Neem het op tegen virussen en bacteriën! Welke ontsmettingsmiddelen gebruiken?

This African-American man was in the process of damp-mopping his home’s entrance way. In this way airborne particulates including dust and pollen, could be removed from the inside of his home, thereby, reducing the detrimental effects these substances have upon the respiratory system of his family members. These irritants can sometimes result in sinus infections, and asthma.
Photographer: CDC | Source: Unsplash

Hoe kan je virussen en bacteriën efficiënt bestrijden? Gewone zeep of een wasmiddel zijn in de meeste situaties meer dan voldoende. Zeker als er een grondig spoelproces met warm water achteraf plaats heeft.

Een extra ontsmettingsmiddel is wel aangewezen wanneer oppervlakken worden gereinigd zonder achteraf grondig te spoelen, of wanneer je geregeld met besmette of kwetsbare personen in contact komt.

Dan zal de zichtbare vervuiling en een groot deel van de verontreiniging na gewoon te poetsen wel verwijderd zijn, maar blijven steeds een klein aantal ziekteverwekkers achter. Om de resterende virussen en bacteriën dan volledig uit te schakelen is een chemisch ontsmettingsmiddel vereist.

Hieronder vind je de belangrijkste vragen over desinfectiemiddelen op een rijtje:

V: Wat zijn chemische ontsmettingsmiddelen?

A: Chemische ontsmettingsmiddelen zijn producten die ziektekiemen doden (schadelijke bacteriën, virussen en/of schimmels).

V: Hoe weet ik of het product dat ik gebruik een ontsmettingsmiddel is?

A: Lees het etiket zorgvuldig, als het product een ontsmettingsmiddel is, staat op het etiket "ontsmettingsmiddel" en/of "doodt" virussen of bacteriën etc.

V: Doden alle ontsmettingsmiddelen alle soorten ziektekiemen?

A: Nee, dus lees steeds het etiket om te controleren welke ziektekiemen (bacteriën, schimmels en/of virussen) het ontsmettingsmiddel kan doden. Alle ontsmettingsmiddelen doden bacteriën, maar sommigen doden ook virussen en schimmels.

V: Wat is een antibacterieel product?

A: "Antibacterieel" betekent dat het product werkt tegen bacteriën. Sommige producten met het label zullen bacteriën daadwerkelijk doden, terwijl anderen alleen kunnen voorkomen dat ze vermenigvuldigen. Een antibacterieel product is ook niet noodzakelijkerwijs een antiviraal of antischimmel product en zijn hiervoor soms niet geschikt.

V: Wanneer moet ik een ontsmettingsmiddel gebruiken?

A: Gewone zeep of een wasmiddel zijn in de meeste situaties vrij efficiënt tegen virussen of bacteriën. Zeker als er een spoelproces met warm water achteraf plaats heeft.

Een extra ontsmettingsmiddel is aangewezen wanneer oppervlakken worden gereinigd zonder achteraf grondig te spoelen. Of wanneer je dient te poetsen in een risicovolle omgeving.

In die situaties zal na het poetsen met gewone zeep de zichtbare vervuiling en een groot deel van de verontreiniging wel verdwenen zijn, maar blijven steeds een klein aantal ziekteverwekkers achter. Het desinfectiemiddel kan deze dan achteraf volledig liquideren.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Bij het wassen van je handen als er geen kraantje in de buurt is.
  • Bij het reinigen van grotere oppervlakken zoals handgrepen, wc-brillen, nachtkastjes, oppervlakken waar voedsel op wordt bereid,….. die na een poetsbeurt niet adequaat gespoeld kunnen worden.
  • Bij het poetsen van vloeroppervlakken die besmet zijn door uitwerpselen van huisdieren of lichaamsvloeistoffen (bloed, pus, braaksel,...).
  • Wanneer je zorgt voor familieleden die besmet zijn of die een verhoogd risico op infecties hebben.
  • Voor het reinigen van poetsdoeken, dweilen
  • Bij het wassen van ernstig vervuilde kledij of beddengoed.

V: Er zijn zoveel producten om uit te kiezen, hoe kan ik het juiste ontsmettingsmiddel kiezen?

A: Ontsmettingsproducten hebben verschillende actieve ingrediënten en zijn geschikt voor verschillende situaties.

Bij de keuze van het product moet je rekening houden met verschillende factoren: het type ziektekiemen dat je wil bestrijden, welk oppervlak of materiaal je moet ontsmetten, of je te maken hebt met kleine of grote oppervlakken, of het oppervlak wordt gebruikt voor voedselbereiding,…

Desinfecterende producten kunnen verschillende samenstellingen hebben. Meestal zijn ze echter ofwel op basis van bleekmiddelen (javel) of op basis van alcohol. Sommige producten maken gebruik van andere actieve ingrediënten (bijvoorbeeld fenol, benzalkoniumchloride, chloorhexidine, triclosan, pijnboomolie,...). De bestrijdende eigenschappen van desinfecterende producten kunnen naar gelang hun samenstelling verschillen.

Controleer daarom steeds de productverpakking op de actieve ingrediënten. Zo weet je wat het product allemaal kan bestrijden.

V: Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen en gebruiken van een ontsmettingsmiddel?

A: Sommige ontsmettingsmiddelen zullen enkel genoeg ziektekiemen doden als je de juiste concentratie en contacttijd toepast. Verdunning met water is voor bepaalde ontsmettingsmiddelen aangewezen, terwijl dit bij andere (bijvoorbeeld producten op basis van alcohol) niet hoeft.

De keuze van het ontsmettingsmiddel en de concentratie- en contacttijd hangt af van wat je wil bereiken en de omstandigheden waaronder het ontsmettingsmiddel moet werken.

De belangrijkste factoren die je moet overwegen zijn:

a)Welk type ziektekiemen wil ik bestrijden?

Sommige ontsmettingsmiddelen zijn actief tegen alle soorten ziektekiemen (bacteriën, virussen, schimmels), terwijl andere alleen werken tegen bacteriën. Zorg ervoor dat u een product kiest dat past bij wat je juist wil bereiken.

b)Welke vervuiling is aanwezig?

Als het oppervlak of object dat moet ontsmet worden zwaar vervuild is met vuil, voedsel, uitwerpselen, braaksel, pus of bloed, zal alleen een ontsmettingsmiddel niet voldoende zijn. Dan moet je het oppervlak (of voorwerp) eerst reinigen voordat je het ontsmettingsmiddel aanbrengt. Doe dit steeds met handschoenen die je achteraf zorgvuldig weggooit. In deze gevallen kan het ook nodig zijn om een hogere concentratie van het ontsmettingsmiddel te gebruiken. Volg hierbij steeds de instructies van de fabrikant.

c)Concentratie- en contacttijd

Sommige ontsmettingsmiddelen zullen ziektekiemen snel doden; anderen hebben meer tijd nodig. Sommige soorten ziektekiemen, zoals bacteriële of schimmelsporen, doen er immers langer over om te doden. Lees dus nogmaals het etiket en laat het ontsmettingsmiddel gedurende de juiste tijd op het oppervlak inwerken.

d)Hard water

Sommige ontsmettingsmiddelen worden aangetast als ze worden verdund in hard water. De formules van commerciële ontsmettingsmiddelen zijn hier grondig op getest en mogen gebruikt worden met hard water.

e)Aanwezigheid van wasmiddel of zeep

Sommige soorten wasmiddelen of zeep inactiveren ontsmettingsmiddelen. Als je gebruik wilt maken van een combinatie, neem dan steeds een commercieel geformuleerd product. Maak dus niet je eigen mengsel. Als je gaat reinigen en vervolgens wil desinfecteren. Spoel dan steeds het oppervlak eerst grondig af om sporen van wasmiddel te verwijderen. En breng dan het ontsmettingsmiddel aan.

f)Type van oppervlak

Zorg ervoor dat het ontsmettingsmiddel geschikt is voor het oppervlak dat je moet ontsmetten. Sommige ontsmettingsmiddelen bevatten bleek (javel) of kunnen bepaalde soorten oppervlakken beschadigen. Sterke ontsmettingsmiddelen zijn soms ook niet veilig voor je huid.

V: Als ik iets ontsmet heb, hoe lang blijft het dan proper?

A: Dit hangt af van een aantal factoren. Als een oppervlak droog is, blijft het "proper" tot het opnieuw wordt gebruikt of opnieuw is verontreinigd. Als een oppervlak vochtig is, bijvoorbeeld een vochtige poetsdoek, dan kan het kleine aantal microben dat niet door het ontsmettingsmiddel werd gedood binnen een paar uur weer groeien. Daarom is het steeds belangrijk om veelvuldig je handen te blijven wassen, niet alleen na een bezoek aan het toilet of na een poetsbeurt, maar bijvoorbeeld ook steeds voor dat je eten gaat klaarmaken.

V: Wat is een ontkalker?

A: Dit is een product dat kalkaanslag verwijdert. Sommige ontsmettingsproducten kunnen ook een ontkalkingsingrediënt bevatten.

V: Hoe weet ik welke waspoeders bleekmiddel (javel) bevatten?

A: Wasmiddelen op basis van bleekmiddelen zijn meestal waspoeders (biologisch of niet-biologisch). De term "gebaseerd op bleekmiddel" wordt steeds vermeld in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Vloeibare wasproducten en vloeibare tabs, of producten die speciaal zijn ontworpen voor gekleurde kleding bevatten geen bleekmiddel.

kledingstukken of huishoudlinnen die door normaal of dagelijks gebruik besmet kunnen worden met ziekteverwekkers of antibiotica-resistente stammen moeten altijd met een wasmachine worden gewassen bij een temperatuur van 60 ° C of meer met behulp van een wasmiddel dat gebaseerd is op een bleekmiddel.

Het gaat hier onder meer over de volgende items:

  • Beroepskledij die een risico heeft om in contact komen met ziekteverwekkers en die thuis wordt gewassen: kledij van restaurant, laboratorium en rioleringswerkers, dierenartsen, landbouwers, enz.
  • Kleding van familieleden die zorg dragen voor zieke familieleden.
  • Kleding die sterk vervuild is met bijvoorbeeld uitwerpselen, braaksel of lichaamsvloeistoffen (inclusief herbruikbare baby luiers).
  • Sportkleding die gebruikt wordt in hoog-contact sporten zoals rugby, voetbal, vechtsporten, etc.
  • Doeken, handdoeken, theedoeken, vaatdoeken, poetsdoeken enz. die in de keuken worden gebruikt tijdens de bereiding van voedsel of voor het schoonmaken van de kinderkamer, toiletruimte, badkamer, etc.
  • Kleding van ziekenhuispatiënten die mee naar huis wordt genomen om uit te wassen.
  • Kleding van familieleden met chronische wonden of huidziekten
  • Textiel die in contact is geweest met huisdieren, bijvoorbeeld dekens voor huisdieren

Zorg er bij het uitwassen voor dat:

  • De wasmachine niet overbelast is, d.w.z. geladen volgens instructie.
  • De juiste dosering van het reinigingsmiddel is toegevoegd volgens de instructies op de verpakking van het wasmiddel.
  • Een standaard wascyclus wordt gebruikt (d.w.z. gebruik geen snelwas-, waterbesparende- of andere eco-functies).
  • De wasmachine ten minste twee, bij voorkeur drie spoel- en spincycli draait.

Voor sommige artikelen (fijne was, gekleurde was of wol) is het niet mogelijk om op deze temperaturen te wassen en / of een op bleekmiddel gebaseerd wasmiddel te gebruiken, was deze artikelen uit op de volgende manier:

  • Voer een voorwas uit door de kleding in koud water te laten weken en voeg een wasmiddel toe dat niet gebaseerd is op bleekmiddel.
  • Wring zo goed mogelijk uit en was vervolgens bij 30-40 ° C volgens de instructies op het wasetiket.
  • Gebruik indien nodig een anti-microbieel voorwasmiddel.

V: Hoe weet ik dat het product effectief zal zijn?

A: Alle ontsmettingsmiddelen moeten steeds voldoen aan Europese standaardtests. Lees het etiket of de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat het product aan deze Europese eisen voldoet alvorens het te gebruiken.

V: Hoe zit het met alcohol handgels – Werken ze echt?

A: Waterloze handontsmettingsmiddelen zoals op alcohol gebaseerde gels worden sterk aanbevolen in situaties waarin zeep en water niet beschikbaar zijn. Ze worden ook aanbevolen als aanvulling na het handen wassen in risicovolle situaties (bijvoorbeeld na de zorg voor iemand in het huis die besmet is, na de behandeling van rauw vlees en gevogelte, etc) om een "extra veiligheidsmarge" in te bouwen.

Alcohol hand gels zijn zeer effectief tegen bacteriën zoals Salmonella, Escherichia coli en Staphylococcus aureus (inclusief MRSA). Om effectief te zijn, moet het product ten minste 62% ethanol bevatten. Op alcohol gebaseerde commerciële formuleringen die voor consumenten beschikbaar zijn, blijken meestal wel 62% ethanol te bevatten, hoewel de concentratie zelden op het etiket wordt vermeld.

Tests suggereren dat alcohol gels effectiever zijn dan zeep en water tegen een bacteriële besmetting op de handen. Maar dat dit bij virussen geen verschil uitmaak.

Voor het kiezen van het juiste ontsmettingsmiddel kan je gebruik maken van de volgende checklist:

Stay Clean! Stay Safe!

terug naar vorige pagina